Adevarata Cuba este un amestec vibrant de istorie, muzica senzuala, poezie, aventura, pasiune si o cultura uimitor de bogata. Cristofor Columb a numit-o „cei mai frumosi ochi de pamant, care s-au vazut vreodata”. Dar nu-l credeti pe cuvant! Mergeti si convingeti-va singuri!
Cuba – seducatoarea inflacarata a CaraibelorApe curate si cristaline. Vreme perfecta. Peisaje spectaculoase. Tezaur arhitectural. Salbaticie exotica. Viata de noapte agitata. Cele mai bune trabucuri din lume. Rom. Femei frumoase. Si o parada de automobile de epoca. Aceasta nu este doar o alta insula din Caraibe. Aceasta este Cuba. CUBA AUTENTICA!
Insula palmierilor regali, a campurilor stralucitoare de trestie de zahar, a texturilor fine,
o tara a revolutiei, a muzicii obsedante si a farmecelor vrajitoresti, aceasta insula captivanta si romantica este plina de mister si contradictii. Un loc in care comunismul este imbracat in hainele lejere ale tropicelor.
Calatorii sunt vrajiti de complexitatea Cubei si de dualismul ei uluitor, de inclinatia ei catre serenitate, de romul si ritmurile senzuale, de vitalitatea si spontaneitatea naturala a cubanezilor.
Totusi, Cuba este departe de de cliseele din vederi. Ceea ce incanta cel mai mult vizitatorii este gustul pentru AVENTURA. Este natura cubanezilor, plini de veselie, modul in care smulg placerea din saracie si te atrag in viata lor in care traiesc muzica, umpland admosfera de salsa si senzualitate.
Turistii care se rezuma doar la plimbari si viata de resort, fara a lua contact cu viata autentica cubaneza, vor pleca fara a experimenta adevarata magie a Cubei.
Magia Cubei:
O calatorie in Cuba inseamna un mic salt la bordul Masinii Timpului:
Havana, odinioara Excentrica Caraibelor este astazi patinata de vreme, amintind de anii 1950. Adorata de cubanezi, eleganta Cubei , inca mai dainuie prin Chryslere masive, Cadillacuri incarcate de crom si Studebakere cu grile largi, in perfecta stare de functionare sau hodorogite pe drumuri, unele cu pneuri dezumflate, dar adevarate metafore ale insulei si a peisajelor urbane.
Patetismul si lipsurile oraselor Cubei fac parte din farmecul lor. In secolele trecute, enorma bogatie generata de zahar, a dus la dezvoltarea unui tezaur arhitectural. Arhitectura variata cuprinde un amalgam ametitor de stiluri, cu o gama larga, fie ca sunt resedintele luxoase din orase, fie ca sunt casele din lemn din asezarile de pe coasta.
Remarcabilele orase coloniale Camaguey, Santiago de Cuba, Trinidad, Remedios, adapostesc nestemate arhitectornice, din secolele trecute. Catedrale spaniole din sec.18 se contopesc cu resedinte rococo frantuzesti din sec.19, in timp ce teatre art deco din anii’20 se amesteca cu arcade ale stilului Mudejar. Din fericire, o parte din arhitectura coloniala cubaneza a fost restaurata.
In afara oraselor, peste campurile cu tutun ingrijite cu dragoste de taranii agricultori, se inalta
palmierii regali cu scoarta argintie, iar boii ara pamantul brun sau merg alene pe drumuri de tara , tragand carute subrede incarcate cu trestie de zahar. Cuba este sinonima cu zaharul: oriunde ai calatori, plantatiile de trestie de zahar se leagana in vant.
Frumusetea exotica a Cubei se datoreaza in mare parte si plajelor uluitor de albe, ce coboara in ape incredibil de albastre, ca intr-o reclama pentru romul Havana Club!
Plajele:
Cuba este un paradis tropical, cu un montaj liric de plaje unice , mangaiate de brize calde si sarutate de apele curate ale Oceanului Atlantic, pe coasta de nord si de apele limpezi si turcoaz ale Marii Caraibelor, pe coasta de sud.
Plaja Varadero, atractia turistica a Cubei, este una dintre cele mai cautate si mai apreciate plaje, recunoscuta pentru nisipul fin de un alb imaculat si o destinatie ademenitoare pentru iubitorii de scufundari. Jumatate din numarul hotelurilor tarii sunt concentrate aici, pe mai bine de 20 km de-a lungul coastei de nord – de la cele mai ieftine la cele mai prestigioase lanturi internationale.
Havanele de aur: o havana groasa este imaginea definitorie a Cubei, la fel de importanta ca romul si salsa. Marci faimoase, precum Cohiba, Montecristo si Romeo & Julieta, produse in fabrici din capitala cubaneza, sunt declarate cele mai bune din lume. Nicotiana tabacum, tutunul cubanez a fost cultivat inca din epoca precolumbiana si era venerat de indigenii Taino, care il fumau prin tuburi faurite din lemn, numite cohibas.
Romul: bautura nationala din Cuba, patrunde cultura insulei. Se face din sucul fermentat
al trestiei de zahar sau dintr-un amestec cu melasa si este o baza pentru aproape orice cocktail din insula. In trecut, cea mai importanta companie era de departe Bacardi, fondata de Don Facundo Bacardi, un emigrant catalan, care si-a facut prima fabrica de rom in 1868. Dupa Revolutia din 1959, statul a preluat industria romului, iar familia Bacardi a parasit insula , luand marca cu sine. Azi cea mai cunoscuta marca de rom cubanez este Havana Club.
CUBA, o insula a carei legenda sporeste pe zi ce trece, un paradis in care pana si timpul, in loc sa se scurga, leneveste la soare.