Israel se află situat în Orientul Mijlociu, cu deschidere la Marea Mediterană.
Tradiția culinară israeliană a pus la un loc tradițiile locuitorilor din această țară cu obiceiurile împrumutate și aduse în Israel de evreii plecați în străinătate. Bucătăria israeliană a adoptat de-a lungul timpului diferite stiluri ale tradiției culinare arabe, ale bucătăriei din Orientul Mijlociu sau ale bucătăriei mediteraneene.
Micul dejun tradițional israelian nu conține niciodată cărnuri precum șuncă sau alte mezeluri, des întâlnite la masa de dimineață din alte țări ale lumii. Conform tradiției locale, carnea și produsele lactate nu sunt niciodată servite împreună la o masă, în timp ce carnea de porc este înterzisă cu desăvârșire.
Un mic dejun israelian este unul bazat pe lactate. Include mai multe tipuri de brânză și pește gătit sub diverse forme. Tipurile de pește cele mai populare sunt sardinele și somonul. De asemenea, preparatele din ouă sunt foarte des întâlnite la masa de dimineață israeliană, alături de salate, humus și diverse iaurturi.
Daca preferi dulciurile la micul dejun, poti alege intre clatite, french toast si un muesli bogat, ce contine granola cu miere de curmale, servita cu iaurt si fructe.
Cafeaua, ceaiul și sucul de fructe completează acest meniu tradițional.
Mancarea kosher
Termenul kosher desemneaza acele tipuri de hrana care respecta legile evreiesti, fara sa implice si o binecuvantare din partea unui rabin. Unii evrei considera ca a manca kosher este un deziderat religios, altii adopta acest tip de hrana pentru ca o considera sanatoasa, iar altii mananca kosher pentru ca respecta modul de viata traditional. In Israel, cea mai mare parte a mancarii este kosher,insa nu toti israelienii aleg sa manance asa.
Spre exemplu, restaurantele unde se servesc preparate din carne, nu au in meniu produse lactate si invers. A manca kosher presupune diferite niveluri de complexitate, in functie de cat de stricta este persoana care alege acest model alimentar.
In alimentatia kosher este interzis consumul carnii provenind de la anumite animale, iar restrictia se extinde si asupra organelor, oualor si laptelui provenind de la acea specie. Pentru a putea fi consumata carnea animalelor dintr-o anumita specie, trebuie ca acestea sa aiba copita despicata si sa rumege. Carnuri permise sunt: vita, capra, oaia, antilopa si caprioara, in timp ce carnea de camila, iepure sau porc este interzisa. In ceea ce priveste carnea de pasare, Torah admite consumul de pui, gasca, rata si curcan. Nu poate fi mancata carnea provenind de la reptile si nici fructele de mare cu cochilie: homari, creveti sau scoici. In schimb, pestii cu solzi si aripioare sunt admisi.
Pentru a fi kosher, animalele trebuie sa fie sacrificate conform unei proceduri de catre un shochet, prin injunghiere la nivelul gatului, in asa fel incat sangele sa se scurga rapid si suferinta acestuia sa fie minima. Sangele nu este kosher, iar pentru a putea fi consumata carnea, trebuie sa fie complet eliminat, fie prin scurgere, fie prin coacere.
Carnea si lactatele nu pot fi consumate impreuna. Pestele, ouale, legumele si semintele pot fi consumate fie insotite de lactate, fie de carne. Iar tacamurile folosite pentru felurile de mancare cu carne, nu pot fi folosite si pentru a consuma feluri de mancare pe baza de produse lactate. Nici tacamurile care au fost folosite la consumarea unui fel non-kosher, nu pot fi folosite. Pentru ca un fruct sa fie kosher, trebuie sa fie temeinic curatat si atent examinat.