La cafea cu TRIPINGERS: Micul dejun in Spania

La cafea cu TRIPINGERS: Micul dejun in Spania

Spaniolii iubesc viaţa. Şi asta se vede în felul lor exuberant şi vocal de a fi. Iar toată această energie trebuie alimentată de o bucătărie pe măsură, formată în rimtul istoriei Spaniei. 

Spaniolii au o cultură proprie când vine vorba de preparatele pe care le servesc la micul dejun. Aceștia consideră că micul dejun trebuie să fie unul simplu și destul de ușor digerabil. Denumirea spaniolă a acestei mese, desayuno, are semnificația de a rupe pauza de peste noapte (des– este un prefix asemănător celui românesc, menit să creeze un antonim al cuvântului cu care e folosit, iar ayuno face referire la pauza de peste noapte). mic dejun spaniol

Majoritatea işi încep dimineaţa cu un mic dejun caracterizat, de cele mai multe ori, prin simplitate. O cafe con leche (cafea cu lapte), o pâine prăjită (tostada) cu roşii proapăt pasate şi doi stropi de ulei extravirgin sau un churros (un soi de gogoaşă lungă cu formă specifică, striată) cu ciocolată caldă, sunt variante de bază ale unui mic dejun. Nu şi singurele, deoarece Spania excelează în patiserii şi arta preparării gustărilor, de la sadvişuri cu jamon iberico şi până la cele cu tortillas patatas (omletă cu cartofi).

Spania este, însă, foarte fragmentată cultural, fiecare zonă având propria gastronomie și propriile tradiții.

Variante regionale de mic dejun

Aragonezii preferă să consume magdalene (un fel de brioșe cu aromă de citrice) alături de o cafea cu lapte (cafe con leche sau cortado, acesta din urmă fiind cu mai puțin lapte) și zumo de naranja (suc de portocale). Aceștia servesc și un al doilea mic dejun (la merienda) în jurul orei 11.00, când consideră că organismul poate digera mai bine mâncarea. Atunci, ei aleg să mai consume o cafea, pe care o beau în timp ce mănâncă un bocadillo (un sandviș cu șuncă și legume).

În Catalonia, micul dejun constă în Pan a la Catalana sau Pan con tomatecare este pâine prăjită, peste care se întinde un sos făcut din roșii coapte, usturoi, ulei de măsline, piper negru și uneori chiar brânză, șuncă sau cârnați. 

Zona Madridului este cunoscută pentru churros, un fel de gogoașă lunguiață, prăjită și consumată cu ciocolată caldă cremoasă. Deși churros au fost create mai degrabă ca o gustare de după amiază, este uneori consumată și la micul dejun.

Un preparat de dimineață, consumat cu precădere în Postul Paștelui, este torrijasfelii de pâine (de obicei veche de câteva zile) înmuiată în lapte sau vin, apoi dată prin ou și prăjită. Aceasta seamănă cu pâinea prăjită franțuzească (french toast).

Indiferent de zonă, spaniolii sunt convinși că micul dejun este o masă la care consumi alimente cât mai simple, pentru ca organismul să își regleze metabolismul, urmând ca alimentele mai sățioase să fie consumate pe parcursul zilei.

TU unde ai vrea sa-ti servesti cafeaua astazi? :)

sursa, sursa

 

Distribuie "La cafea cu TRIPINGERS: Micul dejun in Spania" via:

Momentan nu exista comentarii

Scrie-ti parerea

Solicita oferte personalizate!

Facebook TRIPINGERS